Der ‘Ritterbecher’
Op 7 mei 2020 zou na drie jaar voorbereiding het plan voor het kunstwerk van Tanja Ritterbex aan de bevolking van gemeente Simpelveld worden gepresenteerd. Door de coronacrisis vindt er bij het viaduct waar het beeld komt te staan geen fysieke bijeenkomst plaats, maar wordt het plan in een film gepresenteerd.
De afgelopen jaren heeft Dobuyart de gemeente Simpelveld adviezen en ondersteuning geboden in het kader van toerisme en recreatie. Het sluitstuk is het kunstwerk dat een landmark wordt tussen Bocholtz en Simpelveld bij het viaduct waar de N281 de Bocholtzerweg kruist. Op basis van filmmateriaal dat Dobuyart heeft laten maken voor de diverse projecten in opdracht van gemeente Simpelveld, aangevuld met nieuw op te nemen beelden en interviews willen we met de film de bevolking zo uitgebreid mogelijk informeren en iets bieden om naar uit te kijken.
Waarom een landmark?
- Gemeente Simpelveld is de Poort van het Mergelland, maar zocht naar manieren voor betere zichtbaarheid in het toeristisch landschap. De gemeente profileert zich als onderdeel van het Land van Kalk en er kwam een nieuw logo en huisstijl. De inrichting van Station Simpelveld wordt onderhanden genomen. Het Romeins verleden wordt als een van de speerpunten meer zichtbaar gemaakt. Er is nu een aansluiting op de Vennbahn met het grensoverschrijdende fietspad de Kalkbaan.
- Het nieuwe logo, de vlinder, staat voor een nieuwe lente en het landelijke karakter van de gemeente. Het logo vertelt ook het verhaal van de twee dorpen die één gemeente werden, maar door de hoge dijk van de N281 fysiek gescheiden worden. Het landmark zal als een baken en oriëntatiepunt gaan dienen voor bezoekers en inwoners van beide dorpen.
Kunstenaar Tanja Ritterbex is geboren en getogen in Bocholtz en won in 2017 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Naast schilderijen maakt Tanja ook beelden, video’s en performances. Ze woont in Berlijn maar is vaak in haar geliefde Limburg te vinden. Haar werk is kleurrijk, jong en ‘vlinderachtig’.
Het kunstwerk is een reusachtige ‘marker’ zoals je die kunt zien in Google Maps om een locatie aan te duiden. Je kunt het ook zien als een speld die de kostbare vlinder voorzichtig tussen de vleugels vastprikt voor een verzameling. Het landmark torent hoog boven de N281 uit en bestaat uit een zuil met een in aluminium gegoten Romeinse vaas. De oranje vaas is 3 meter hoog met een doorsnede van 2,5 meter en heeft drie oren.
Onder het viaduct is de vaas uiteraard niet zichtbaar maar daar zal Tanja de zuilen van de brug in verschillende kleuren schilderen met daarop lijntekeningen die qua stijl verwijzen naar het Romeins verleden, maar qua afbeeldingen ook betrekking hebben op onze tijd.
In februari en maart 2020 heeft Tanja een aantal gastlessen gegeven op de lagere scholen in Simpelveld en Bocholtz. Samen met de kinderen heeft ze de plek bezocht en verteld wat ze in gedachte had als kunstwerk. Daarna heeft ze samen met de kinderen in een aantal lessen haar ideeën verder uitgewerkt.
Ook de directe omgeving van het viaduct wordt onder handen genomen. De picknickplek op de hoek Bocholtzerweg/Broek wordt opgeknapt. Het meubilair wordt vernieuwd en er komen een informatiebord en een aantal parkeerplaatsen. De beplanting met kleurige bloemen en planten zorgt voor een directe verbinding met de kleuren van het kunstwerk.
De raad en het college van B&W is al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp proces en heeft het kunstwerk omarmd. Voor alles is dit een kunstwerk van en voor de inwoners van de gemeente Simpelveld die trots kunnen zijn op het unieke beeld dat één van hun beroemde dochters zal gaan realiseren.
Der Ritterbecher
Productie en realisatie: Toon Hezemans en Jules Beckers