Murals viaducten – Onderbanken (Beekdaelen)

Vanuit verschillende initiatieven en projecten heb ik de afgelopen twee jaar met Sanne Gijsbers mogen samenwerken aan de realisatie van grote mural projecten in de openbare ruimte.

Voor de voormalige gemeente Onderbanken, nu gemeente Beekdaelen, hebben we met veel plezier, hetgeen ook belangrijk is, twee mural projecten uitgevoerd. Hiervoor hebben we de kunstenaars geselecteerd en het gehele proces van ideevorming, participatie en realisatie voor de gemeente georganiseerd.

Het eerste project was het kunstwerk van Alex Senna voor de zweefvliegclub te Schinveld.

Het tweede hier gedocumenteerde project is specifiek opgedragen door Burgemeester Odile Wolfs. Op de door de gemeente geselecteerde viaducten zijn murals gerealiseerd door top kunstenaars/muralisten.

Op het viaduct te Schinveld heeft Zenk One een fantastische verbeelding van de jaarlijks terugkerende paddentrek gemaakt. Met een fantastisch kleurenpalet is een eigen identiteit aan de plek gegeven. Bij het project heeft de kunstenaar schoolklassen verteld over zijn manier van werken en de artistieke betekenis van het werk.

Studio Giftig heeft op virtuoze manier het thema van het Limburgs Schuttersfeest 2017 neer gezet. Hier zijn personen van de schutterijen van Amstenrade en Merkelbeek realistisch geportretteerd met kenmerkende attributen en gebruiken die verbonden zijn aan de tradities van de schutterijen. De president van het Limburgs Schuttersfeest Ger Koopmans is eveneens legendarisch neergezet. Deze murals vormen een attractie langs de door de gemeente nieuw gecreëerde Beekdaelen fietsroute.

In nauwe samenwerking met verscheidene gemeentelijke diensten is het traject succesvol doorlopen en heeft geleid tot twee top murals die tevens zijn opgenomen in de wereldwijde kaart van Street Art Cities, waarmee de gemeente Beekdaelen letterlijk op de kaart is gezet.

Bekijk de murals realistisch middels deze speciale 360 graden opname:

https://vimeo.com/301019794/92c579430e

Tevens is er een filmverslag van de gehele happening die werd opgeluisterd door de schutterijen van Amstenrade en Merkelbeek die elkaar troffen op de plek van de mural:

https://vimeo.com/302069745/f9b998940f