Woongebouw Ripperdahof – Amsterdam

In de jaren 50 van de vorige eeuw ontwierp architect Van Eesteren een stedenbouwkundigplan voor een deel van Geuzenveld: karakteristieke L-vormige woonblokken met openbare, parkachtige binnentuinen. Nu, vijftig jaar later, zijn deze blokken door de slechte bouwkundige staat en ontoereikende voorzieningen aan vervanging toe.
Het nieuwe woonblok Ripperdahof is een vervanging van één van deze woonblokken: een U-vormig complex dat sterker dan voorheen een binnentuin omsluit.

De buitenzijde van dit blok met (gesloten) gevels zonder balkons en galerijen heeft een min of meer stedelijk karakter.
Alleen de woningen op de begane grond zijn toegankelijk vanuit de omliggende straten.
De binnenzijde daarentegen, laat een opener en transparanter geheel zien; brede open galerijen met goed zicht op de openbare ruimten, omzomen de gemeenschappelijke binnentuin. Zij verschaffen toegang tot de woningen maar dienen daarnaast ook als balkon. Voor elke woning is het bovendien mogelijk dit balkon met glazen harmonica- deuren geheel of gedeeltelijk af te sluiten.

De openheid en de dubbele functie van de galerijen maken dat het gebouw aan de binnenzijde een  dynamisch, levendig uiterlijk krijgt. Het samenspel van activiteiten op de galerijen en in de binnentuin, versterkt niet alleen de levendigheid van het wooncomplex, maar draagt ook bij aan een sfeervol en prettig leefklimaat.