Renovatie woongebouwen – Vastradastraat / Vrangendael – Sittard

In opdracht van woningcorporatie ZOwonen hebben 3 portiekflats aan de Vastradastraat in Sittard een esthetische en energetische metamorfose ondergaan.

De huurders krijgen dankzij de verduurzaming een lagere energierekening en meer wooncomfort in hun woning. Het totale pakket aan energetische maatregelen heeft de appartementen van Energie-Index > 1,9 naar Energie-Index 0,9-1,0 gebracht. Daarmee verbruiken de 64 woningen gemiddeld 55% minder gas per jaar en presteren de portiekflats tot 4 klassen beter -van label D/E naar label A- dan voor de verduurzaming. Het verduurzamen omvat onder meer het aanbrengen van HR++ beglazing, meer gevel- en dakisolatie en het aanpassen van de installaties. Gelijktijdig worden de kozijnen en voordeuren vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen en deuren met veilige, inbraakwerende sloten.

Het bijzondere aan dit project is dat de entrees van de gebouwen geheel vernieuwd zijn. De nieuwe portalen bij de entrees bestaan uit grote glazen puien met aan weerszijden geprofileerd beton met een fraai reliëf. Boven de betonnen portalen zijn de oorspronkelijke, kleine trappenhuisramen vervangen door een brede glasstrook. Daardoor wordt het trappenhuis geopend naar de wijk met haar mooie groen. De bewoners en hun bezoek worden nu welkom geheten in een chique, statige entree die niet alleen het gebouw en omgeving maar ook de bewoner zelf een gevoel van meerwaarde geeft.

Bron:BAM